![]()
De euro komt
Op 1 januari 2002 is het eindelijk zo ver, dan gaan we een geheel nieuwe muntsoort gebruiken: de euro! Je weet vast al wel hoeveel gulden een euro waard is? Om precies te zijn: 1 euro = 2,20371 gulden. Als je handig wilt rekenen rond je dat bedrag af en dan zeg je 1 euro = 2,20 gulden. Maar dat moet je niet doen als het om grote bedragen gaat. Want als je bijvoorbeeld een huis koopt voor €100.000 dan maakt het nogal uit of je met 2,20 gulden rekent of met 2,20371 gulden. Kun jij uitrekenen hoeveel dat verschilt?
Valse euro
Je hebt 9 munten van 1 euro. Er is één valse bij. Die is zwaarder dan de andere. Hoe kun je met een balansweeg-schaal die valse munt ontdekken? Je mag maar twee keer wegen. ![]()
Vier
Het getal vier is een bijzonder getal. Het woord 'vier' heeft immers vier letters, net zoals het woord 'euro'. Daarom besteden we in dit euro-Ei van Columbus aandacht aan het getal vier. Vier was vroeger bij de Pythagorese school een heilig getal, omdat het het eerste kwadraat is (2 x 2 = 4, want 1 werd niet als een getal beschouwd). Vier is bijzonder want er zijn vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Er zijn vier windstreken en vier seizoenen en vier evangelisten. Er zijn spreekwoorden of uitdrukkingen met 'vier' erin zoals: Iemand vierkant buiten bonjouren of Iemand vierkant de waarheid zeggen. ![]()
Vier 4-spelletjes
Het is leuk om woorden te maken met getallen erin. Hier zie je een paar voorbeelden met de 4: 4kant, feest 4en, 4schaar, 4hoek, ge4rd, ge4endeeld, ik laat het touw 4en, enz. Kun je zelf met andere getallen ook zulke woorden bedenken? Zet je ideeën op het RekenWeb: www.fi.uu.nl/rekenweb
Eimail
Ja, misschien vind je het maar niks die rekengrappen.
Het Ei van Columbus in pdf
Ei van Columbus augustus 2001 (pdf, 106 kf)
|