|terug|

Grote Rekendag 2008 - groep 7 en 8

Tijdsverschillen

Aanleiding voor de verschillende activiteiten rond tijdsverschillen is het verhaal van Fielejas, geïnspireerd op het boek ‘Reis om de wereld in 80 dagen’ van Jules Verne. In het boek van Jules Verne sluit Phileas Fogg een weddenschap af dat hij in tachtig dagen om de wereld kan reizen. Aan het eind van het verhaal denkt Phileas Fogg zelf dat hij verloren heeft, want hij heeft er eenentachtig dagen over gedaan. De verklaring daarvoor – maar dat komt pas aan het eind van deze Grote Rekendag aan de orde – is dat Phileas Fogg steeds naar het oosten is gereisd. Hij reisde in dezelfde richting als de aarde draait, wat betekent dat hij door zijn reis als het ware een extra draai maakte. Het was in Londen pas 79 keer dag en nacht geworden, maar Phileas Fogg had dat al 80 keer meegemaakt.

 

Links

Het verhaal van Fielejas

  • Je kunt het Verhaal van Fielejas op de computer lezen.
  • Snap je al welke vergissing Phileas Fogg maakte? We hebben filmpjes gemaakt waarin het wordt uitgelegd en je kunt ook de uitleg van een paar kinderen bekijken.

Naar een ander land in nul minuten?

Vlieg een reis om de wereld

Waarom is het in de winter langer donker?

Prikbord

Heeft u vragen die u aan leraren van andere deelnemende scholen wilt stellen? Of wilt u laten weten hoe uw school de dag invult?
Laat het ons - en elkaar - weten via het digitale prikbord.







© rekennet 1999-2013