RekenWeb
1 + 1 is nog altijd 2
RekenWeb voor ouders
views
Het reken- en wiskundeonderwijs is de afgelopen jaren sterk veranderd. U zult dat merken als u uw kinderen met hun huiswerk probeert te helpen, want de boeken zijn anders dan de boeken uit uw schooltijd. We hebben geprobeerd een aantal verschillen op een rijtje te zetten. Op deze website proberen we vragen die ouders hebben over het reken- en wiskundeonderwijs te beantwoorden.



Leerlingen weten al veel als ze op school komen en ze leren buiten de school veel over rekenen en wiskunde terwijl ze zich dat niet eens bewust zijn. Werken met decimale getallen is lastig, maar niet als het over geld gaat dat je wilt uitgeven of als het over rapportcijfers gaat. Leerlingen kunnen feilloos uitrekenen wat hun gemiddelde is als ze bij het volgende proefwerk een 5,4 halen. Bij schaatswedstrijden hebben ze snel in de gaten wat stijgende rondetijden voor effect hebben op de eindtijd van een schaatser.

- Hoe tel je bij een spelletje handig en snel en zonder rekenmachine de gescoorde punten bij elkaar?
- Hoe lang doe je erover om naar het station te fietsen als je moeder zegt dat de afstand een kilometer of zes is?
- Hoeveel kuub zand moet je vader bestellen om de achtertuin ongeveer vijf centimeter op te hogen?
- Hoe lang moet je sparen voor een bromfiets als je een deel van het geld dat je met je krantenwijk verdient op een spaarrekening zet?
- Hoe komt het dat de maan met je 'meeloopt'?

Het zijn alledaagse vragen die allemaal ook met wiskunde te maken hebben, ook al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet zeggen.

Internet
En dan is er nog het internet waar je veel kunt opzoeken en waar je soms ook dingen vindt die je niet gezocht hebt. Wie was die Pythagoras eigenlijk, waar de docent het laatst over had? Is er een bewijs te vinden voor zijn stelling dat je zelf ook aan iemand anders kunt uitleggen? Sommige leerlingen willen graag alles over dinosaurussen weten. Hoe groot zijn die beesten eigenlijk als je ze vergelijkt met een mens? En als je ze op een schaal van 1 : 10 zou willen tekenen, kan dat eigenlijk wel? Wanneer leerlingen zelf dingen mogen uitpuzzelen en een eigen onderzoek doen, moet je ze soms afremmen omdat ze er anders veel teveel tijd aan zouden besteden.

Klik hier voor een startpagina met wiskundelinks
Spelletjes
Allerlei spelletjes hebben een wiskundige achtergrond. Bijvoorbeeld als kinderen zich tijdens een spel afvragen welke strategie het beste werkt om te winnen. En ook van 'zomaar een spelletje spelen', gewoon omdat het leuk is om te doen leer je soms onbedoeld een heleboel. Zulke spellen zijn te vinden op www.wisweb.nl en www.rekenweb.nl .
U moet beslist eens met uw kind kijken naar:

Drie deuren

Het drie deurenprobleem van Willem Ruis.

Spel24


Maak via vermenigvuldigen, delen, optellen en aftrekken het getal 24.

schateiland

Kijkmeetkunde. Het probleem van de drie torens.

Niet speciaal of alleen maar om er iets van te leren maar vooral omdat samen spelen, kijken wie er wint en samen dingen ontdekken altijd iets oplevert.
RekenWeb
www.rekenweb.nl voor het basisonderwijs
WisWeb
www.wisweb.nl voor het voortgezet onderwijs
5010link
www.50tien.nl
is een vraagbaak waar ouders terecht kunnen met vragen over onderwijs

Copyright RekenWeb 2012. RekenWeb is een product van het Freudenthal instituut | Vraag stellen | RekenWeb |