Vallende sommen

Vallende sommen : Bediening en bedoeling

Vallende sommen is gebaseerd op het welbekende spelletje Tetris. De kinderen maken, voordat ze aan het spel beginnen twee keuzes: de moeilijkheidsgraad (0-20, 0-200) en de bewerking. Er kan worden gekozen uit alleen optellen, alleen aftrekken of een combinatie daarvan.

Bediening

screendump

Je hoeft de sommen niet precies uit te rekenen, als je maar weet of de uitkomst groter of kleiner dan het getal in het midden wordt. Met de pijltjestoetsen kun je de blokjes naar de linker- of de rechterkant sturen.
Als er twee goede blokjes naast elkaar staan verdwijnen ze, maar een blokje dat in de verkeerde kolom komt, blijft staan.

Bedoeling

In de moderne rekendidactiek staat schatten hoog in het vaandel, maar er zijn nog betrekkelijk weinig voorbeelden van echte schatopgaven te vinden. Vaak is er te veel tijd waardoor een som toch precies kan worden uitgerekend. Ook als een schatting als antwoord moet worden ingetypt is de verleiding groot om toch t gaan rekenen.
Bij 'Vallende sommen' speelt tijd een belangrijke rol, want het kind moet beslissen waar de som thuishoort voordat de som beneden is. Het moet snel inschatten of het antwoord minder dan 100 (of 10), meer dan 100 (of 10) of - in een enkel geval - precies 100 (of 10) is, en dan de som aan de goede kant laten vallen. Er wordt niet gevraagd naar een antwoord.

© wisweb.nl 2003 - 2012