Badwater

Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel water jij gebruikt ?

Dit is een liter
liter
En dit is het probleem van de maand januari

Stel, je hebt thuis een bad en jij gaat er in liggen.

Hoeveel liter water heb je nodig om in een lekker bad te liggen?

Geef je antwoord in pakken karnemelk
en geef tevens aan hoe je het uitgerekend hebt.

Je kunt ook een berichtje achterlaten op het prikbord !

We zijn benieuwd.

Hier vind je de inzendingen van anderen.

 

Toilet

Het toilet verbruikt heel wat water. Per spoeling verdwijnt er al gauw 8 of 9 liter water in het riool. Tegenwoordig zijn er stortbakken in combinatie met toiletpotten te koop, die maar 6 liter water verbruiken per spoelbeurt. Ga maar na hoeveel drinkwater dat bespaart, als iedereen in huis een keer of vijf per dag de wc doorspoelt.

 

Tuin sproeien

Sproei je tuin zo weinig mogelijk. In de zomer wil het nog wel eens heel droog zijn. Alle mensen beginnen dan hun tuin te sproeien. Dit kost echter veel water. Wees dus zuinig met dit sproeien !

 

carwash
Auto wassen met weinig water

De zuinigste manier om je auto te wassen is met een emmer en spons. Aan vier emmers van tien liter heb je meestal genoeg. Om het milieu zoveel mogelijk te ontzien kun je er vloeibare zeep bij gebruiken. Was je de auto met de tuinslang, dan ben je al snel zo'n 150 liter kwijt. Als je wel een tuinslang gebruikt, neem er dan één met een afsluitbaar sproeistuk. Tegenwoordig gaan de autowasstraten ook bewuster met water om. Er zijn er steeds meer met een milieukeurmerk. Dit geeft aan dat de wasstraat een beperkte hoeveelheid water en energie gebruikt en dat het vuil van de auto op een verantwoorde manier wordt verwerkt (en niet in het riool komt).

Wasmachine

Een wasmachine neemt gemiddeld ruim 5 % van het totale waterverbruik in een huishouden voor zijn rekening. Dat is per dag ongeveer 26 liter. Wasmachines worden steeds zuiniger met water. Voor de katoenwas op 40 en 60 graden is nog maar 49 tot 59 liter water nodig. De grens is echter zo langzamerhand bereikt: het wasmiddel wordt nog maar net voldoende uitgespoeld. Daarom hebben de nieuwe wasmachines een mogelijkheid de machine met extra water te laten spoelen; ongeveer 20 liter. Deze mogelijkheid maakt de waterbesparing weer ongedaan.

 

Verwijzingen

Op deze plekken kun je nog veel meer vinden over watergebruik:




© rekennet 1999-2013