Flits

Flits: Bediening en bedoeling

Flits is een interactieve toepassing voor het analyseren van stroboscopische foto's, wat wil zeggen dat de beweging van een punt kan worden gevolgd.

Bediening

Klik op de achtereenvolgende posities van een punt in de foto. In een tabel en een grafiek verschijnen de afstanden tussen de punten.
In eerste instantie zijn in de tabel en in de grafiek de lengtes van de verplaatsingen tussen de punten weergegeven. Je kunt ook kiezen voor een weergave van de totale afgelegde weg (dan worden deze verplaatsingen opgeteld).
Het is mogelijk dat de grafiek van de afgelegde weg niet in het grafiekenscherm past. In dat geval kun je de schaal van de vertikale as aanpassen.
Als je wilt dat de milimeters in de tabel overeenkomen met wat je op het scherm meet, meet dan de breedte van het plaatje (in milimeter) op het scherm en vul dat in bij 'Max. breedte' boven het plaatje. Dat moet je voor iedere opgave opnieuw doen.
Met 'Zet voort' herhaalt Flits de laatste verplaatsing.
Je kunt twee bewegingen vergelijken door voor de ene de blauwe en voor de andere de rode tabel te selecteren (bij Geselecteerde tabel).

Bekende problemen:
Als de foto niet helemaal in beeld is, gebruik dan de schuifbalkjes aan de zijkant van de foto. Als dat ook niet voldoende beeld geeft, gebruik dan de Refresh of Reload knop van je internet-programma.
Bij sommige internet-programma's knippert de foto. Als naast de foto schuifbalkjes staan, dan is dit knipperen te verhelpen door de foto een klein stukje te verplaatsen.

Bedoeling

Met een stroboscopische foto is een beweging vastgelegd door met een vaste frequentie te flitsen. Met het programmaatje Flits kun je de beweging van een punt volgen.
Het programma is gemaakt voor een lessenserie over bewegingen. Bij het programma horen 7 opgaven.

© wisweb.nl 2003 - 2012