 | Taarten snijden en versieren Probeer een taart te verdelen in 12 of 15 gelijke stukken... | © freudenthal instituut | 6041 views | Home | |
Bij deze opdracht ervaren de leerlingen aan den lijve dat het in 15 gelijke stukken verdelen van een taart niet eenvoudig is. Het is niet voor niets dat de taart meestal in 8 of 10 stukken wordt verdeeld, want die zijn op het oog veel gemakkelijker te maken of er is een handige strategie te verzinnen om de verdeling zo eerlijk mogelijk te maken.
Bij deze opdracht ervaren de leerlingen aan den lijve dat het in 15 gelijke stukken verdelen van een taart niet eenvoudig is. Het is niet voor niets dat de taart meestal in 8 of 10 stukken wordt verdeeld, want die zijn op het oog veel gemakkelijker te maken of er is een handige strategie te verzinnen om de verdeling zo eerlijk mogelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld als volgt:
-
in 8 of 16 gelijke stukken verdelen via herhaald halveren
-
in 10 gelijke stukken (halveren en vervolgens in 5 stukken)
Bij het in 15 gelijke stukken verdelen is er niet direct een handige strategie voorhanden om zeker te weten dat de stukken gelijk zijn. Echter , als je hier een handig hulpmiddel, zoals bijvoorbeeld de klok bij gebruikt, dan gaat het ineens wel. Kijk maar:
Een klok heeft 60 minuten, dus als je 15 gelijke stukken nodig hebt, levert de deling 60 : 15 de benodigde minutenstand op. Als je om de vier minuten een lijn naar het midden trekt weet je zeker dat de stukken gelijk zijn.
Een ander handig hulpmiddel dat vaak door de bakker wordt gebruikt is de onderlegger. De rand van de onderlegger bestaat uit 24 of 30 boogjes. Dat is niet voor niets, want als je bijvoorbeeld 12 gelijke stukken wilt hebben, snij je de taart gewoon om de twee boogjes, en je weet zeker dat het 12 gelijke stukken zijn.
Bij de onderlegger met 30 boogjes, kun je ook gemakkelijk 10 gelijke stukken snijden: een snede om de drie boogjes.
Bij deze opdracht krijgen de leerlingen de beschikking over het kopieerblad taartonderlegger.
Deze onderlegger heeft 30 boogjes en is dus deelbaar door 15.
Een lijn om de 2 boogjes verdeelt het vouwblaadje keurig in 15 gelijke stukken.
U kunt ook bij uw bakker vragen of u zo\'n onderlegger mag hebben, zodat u die bij de les kunt gebruiken.
Bronnen
bron: NRD 2001