Het toppunt van Nederland

In een boek dat 'Het toppunt van Nederland' heet (uitgeverij Plataan), staan allemaal feitjes en records. Je kunt er in vinden waar de hoogste vuurtoren staat, waar de dikste boom staat, waar het enige Flessenscheepjesmuseum staat. We hebben het gebruikt om voor jullie een schattest te maken. Je hoeft niet precies het goede antwoord te weten; als jouw antwoord ongeveer in de buurt ligt, krijg je ook een punt.

We hebben weer een opdracht voor jullie:

Let op. Gebruik de return-toets van je computer niet. Als je de return-toets indrukt, gaat de computer je antwoorden opsturen, ook al ben je nog lang niet klaar.


Naam:
Leeftijd:
Schoolnaam:
Plaats:
vraag 1 : In Avifauna, in Alphen aan de Rijn (Zuid-Holland) staat de hoogste glijbaan van Nederland.
Hoe hoog is hij, denk je?
vraag 2 : In Zwolle hebben ze het grootste gewei ter wereld. Dat was ooit van een prehistorisch reuzenhert. Hoeveel kilo weegt het, denk je?
vraag 3 : In Sambeek (Noord-Brabant) staat een linde die waarschijnlijk de oudste boom in Nederland is. Hoe oud denk je?
vraag 4 : In Leeuwarden (Friesland) hangt het zwaard van Grutte Pier (Grote Pier). Het is vast het grootste zwaard van Nederland. Hoe lang denk je dat het is?
vraag 5 : Een gehucht is een kleiner dan een dorp en Westerdiepsterdallen, in Drenthe, is het kleinste gehucht in Nederland. Hoeveel huizen staan er?
vraag 6 : In Horst-Melderslo (Limburg) is een museum waar ze de langste asperge ter wereld hebben. Hoe lang denk je dat hij is?
vraag 7 : In Deventer staat in een museum de oudste Nederlandse fiets. In welk jaar ongeveer is die gemaakt?
vraag 8 : Het hoogste punt van Nederland is de Vaalserberg, dat wist je vast wel. Hoe hoog is die heuvel?
vraag 9 : Dat het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk aan den IJssel (Zuid-Holland) ligt, wist je waarschijnlijk niet. Hoe laag is het daar?
vraag 10 : In Bedum (Groningen) staat de scheefste toren van Nederland. Hij is 35 meter hoog. Hoeveel meter staat hij 'uit het lood', dat wil zeggen: hoeveel meter staat de punt van de kerk opzij van de plek waar hij zou moeten staan?