Maattest

Onderwerp Toets de maatkennis van uw leerlingen
Groep 5-6-7-8
Benodigdheden werkblad
Samenvatting Hoe staat het met de maatkennis van de leerlingen in uw klas?
Werkwijze Leg de leerlingen in uw klas een vragenlijst voor om na te gaan in welke mate de leerlingen belangrijke, veel voorkomende maatkennis bezitten. Op basis van de gegeven antwoorden kunt u nagaan aan welke maatkennis nog extra aandacht dient te worden besteed. In plaats van de vragen via een werkblad aan te bieden, kan er ook voor worden gekozen om de vragen in de vorm van een quiz aan de orde te stellen.

Werkblad
Dit is een werkblad maatkennis (pdf) voor leerlingen.
Een ander idee kunt u opdoen met de kun-je-schatten-test op het RekenWeb.

Klik hier om acrobat reader te downloaden

Ervaringen met de activiteit

Ik heb het werkblad maatwerk afgenomen bij groep 5-6 en groep 7-8. Ik heb het werkblad 'maatkennis' afgenomen om te kijken hoeveel de leerlingen al wisten. Je staat er versteld van wat ze nog niet weten, terwijl je eigenlijk denkt dat ze dat al wel kunnen.

Een aantal aspecten viel me op:

  • Hoe lang ben je? Antwoord: 1.50 meter.
    Hoe hoog is de deur van het klaslokaal ongeveer? Antwoord: 1 meter. Dat is handig. Je moet dan elke keer bukken als je door een deur moet. Terwijl een ander denkt dat ze 2.60 meter is en de deur 3 meter. Dat is wel logisch geredeneerd, maar een maatje te groot.
  • Hoeveel dagen heeft een jaar? Deze vraag is door bijna niemand goed beantwoord. Het antwoord varieerde van 150 tot 226 tot 84 tot 106 dagen.
  • Hoe zwaar is een baby? Antwoord: 10 kilo. Dat wordt een zware bevalling denk ik zo. Andere antwoorden waren: 15 kilo, 20½ gram, 13 kilo, 18 kilo, 7 pond, 60 pond of kilo en 4 kilo. De leerling met het antwoord '60 pond of kilo' heeft wel onthouden dat men pond of kilo zegt tegen het gewicht van de baby, maar ze heeft geen benul van de zwaarte van de baby.
  • Op de vragen: hoeveel dagen heeft een schrikkeljaar en hoeveel maanden heeft een jaar en hoeveel weken heeft een jaar konden de leerlingen moeilijk een antwoord geven.



© Lessuggestie aangedragen door Karin Koelma, Praktijkproject voor Rekencoördinatoren, 2001