Waarom zit de zee niet vol met vissen?

In de zee komen steeds weer nieuwe vissen. Bij de meeste soorten gaat dat via eitjes. Er zijn vissen die maar weinig eitjes maken, maar ook vissen die er duizenden maken. Als al die eitjes volwassen vissen zouden worden, dan zou de zee na een tijdje helemaal vol vis zitten. Waarom gebeurt dat niet?
Dat is onder andere omdat veel jonge visjes worden opgegeten door andere vissen. Er zijn meestal maar een paar visjes die volwassen worden en zelf weer voor nieuwe vissen kunnen zorgen.
Ook moet er voedsel zijn voor de vissen. Als er te weinig voedsel is gaan vissen eerder dood. Vissen eten kleine beestjes die ook in het water leven. Grote vissen zijn zelf weer voedsel voor bijvoorbeeld haaien.
Als er geen bijzondere dingen gebeuren is er evenwicht tussen alle soorten dieren en en planten in de zee.
haring

Overbevissing

Al heel lang gaan mensen de zee op om vissen te vangen. Vroeger deden ze dat met kleine boten, en ze vingen zo weinig vissen dat het niet veel uitmaakte voor het aantal vissen in de zee. Tegenwoordig zijn de boten groot, en vissers kunnen op apparaten precies zien waar de vissen zitten. De boten vangen zoveel, dat de meeste vissen niet de tijd krijgen om volwassen te worden. Daardoor komen er steeds minder vissen.
Dit heet overbevissing. Je kan zeggen: de boten vangen samen meer vissen dan de zee er bij kan maken. Allerlei sooren dreigen daardoor te verdwijnen.
De regeringen proberen dat te voorkomen door te zeggen hoeveel vis er mag worden gevangen van een bepaalde soort.

trawler

Het visvangstspel

In het spel dat we gemaakt hebben zwemt er maar één soort vissen in de zee, en je ziet ook het voedsel niet dat ze eten. Het wordt allemaal eigenlijk veel te simpel voorgesteld. Toch zul je al gauw merken dat er ook in deze zee overbevissing kan plaatsvinden.
Je moet dus zorgen dat er steeds voldoende vissen overblijven. Hoe je dat doet? Tja, dat vertellen we je niet, want dat is nou juist het spel. Experimenteer maar en laat ons weten wat de beste manier is.
makreel

Verder lezen

Een paar links waarop je kunt lezen over overbevissing:
Wiki/overbevissing
Wiki/vissen
werkstuk/overbevissing