Vormen om je heen

Vormen om je heen: Bediening en bedoeling

De les 'Vormen om je heen' betreft een serie activiteiten die er op gericht zijn leerlingen met elkaar over meetkundige vormen en figuren te laten praten. Dit gebeurt in de vorm van een spel dat gebaseerd is op het bordspel 'Wie is het?'

Bediening

Bij deze les horen een achtergrond document, een handleiding voor gebruik van de les met computeractiviteiten en een applicatie die je kunt downloaden.

Bedoeling

De bedoeling is dat de leerlingen actiever de taal rond de meetkundige vormen gaan gebruiken. Het gaat daarbij allereerst om de gewone namen voor vormen vierkant, rechthoek, driehoek, kubus, piramide, cirkel, bol, cilinder, balk, enzovoort. Maar ook de namen voor onderdelen daarvan: hoekpunt, zijde, zijvlak, punt, en de woorden die met de eigenschappen van figuren te maken hebben: parallel, hoek (scherp, stomp, recht), rond, puntig, inspringend, enz.
Het blijkt dat leerlingen die woorden op allerlei manieren in eigen vragen kunnen inpassen en het vocabulaire van de meetkunde uitbreiden.
Bij het werken met foto's treedt allerlei leerzame wrijving op in het gesprek. Dan wordt het even welles-nietes-welles discussie. De leerlingen leren dan dat je die wel oplost door over de vraag en het antwoord te praten. Een docent is nodig om de juiste consensus te bereiken. Misverstanden opgelost, meetkunde geleerd.
Zie ook het applet Wat Is Het?.

© wisweb.nl 2003 - 2012