Digitaal schoolbord (Algemeen)
Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs
Home All A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Categorieën Vragen Google-zoek Pagina toevoegen English intern
* intern
Inhoud |
Algemeen
Wat is een interactief schoolbord?
Op het bord (touchscreen) voorin de klas wordt met een beamer, die aangesloten is op een computer het beeld geprojecteerd. Ook zijn er videomogelijkheden en geluidsversterking aanwezig. Een vinger op het scherm vervangt de muis. Daarnaast kan met een speciale stift extra informatie op het scherm worden bijgeschreven.
Digitaal schoolbord en rekenen/wiskunde
Een groot voordeel van het digitale bord is dat de leerkracht met leerlingen computerprogramma's kan bespreken. Het RekenWeb heeft een groot aantal opgaven/puzzels/spellen die in de sfeer van problem solving liggen. Kinderen leren daar pas echt van als de leerkracht die opgaven met de leerlingen nabespreekt. Bij oefenprogramma's (software bij de methode bijvoorbeeld) is het handig als leerkrachten die klassikaal kan introduceren. Het digitale schoolbord maakt het mogelijk om de computer echt in het rekenonderwijs te integreren. Er wordt door verschillende uitgevers ook speciale software gemaakt voor het bord.
Onderzoek in 2008
Kennisnet onderzoek (Kennis van Waarde Maken) 2008-2009
Titel: Het digitale schoolbord als katalysator voor begripsontwikkeling bij rekenen-wiskunde
Samenvatting Op steeds meer basisscholen zijn klaslokalen uitgerust met digitale schoolborden. Hoewel een groeiende hoeveelheid onderzoeksliteratuur ingaat op de mogelijkheden van dit medium in het algemeen, is weinig informatie beschikbaar over de specifieke inzet bij rekenen-wiskunde. De kansen die daar liggen, lijken niet beperkt te zijn tot het oefenen van vaardigheden. Juist waar het de begripsvorming betreft, die plaatsvindt in interactieve onderwijsvormen, lijkt het digitale schoolbord een in potentie geschikt medium. De vraag is echter op welke manier deze potentie kan worden benut. In het voorgestelde onderzoek wordt deze vraag na een inventarisatie van beschikbare software beantwoord door ideeën van ontwerpers en praktijken van ervaren leraren met elkaar te confronteren. De lessen die hieruit worden getrokken worden uitgewerkt tot overdraagbare scenario’s voor het gebruik van het digitale schoolbord als katalysator van de begripsvorming bij rekenen-wiskunde.
Onderzoek in 2007
Op de Albert Plesman School (Rotterdam) hangt in elk lokaal een interactief schoolbord. In het voorjaar van 2007 doen we onderzoek:
* Hoe zet je de mogelijkheden in van zo'n interactief schoolbord? * Ga je lessen anders voorbereiden? * Laat je ook leerlingen werken met dit interactief schoolbord (bij presentaties e.d.)?
Verwijzingen
- http://www.digitaalschoolbordonderwijs.nl/
- http://www.digibordtips.nl/
- http://www.smartboardforum.nl
- http://www.digibordopschool.nl
- http://www.fi.uu.nl/rekenweb/interactiefschoolbord/
- http://www.digitaal-schoolbord.sitepark.nl
- http://www.digibordhulp.nl
- http://www.flipcharts.nl
- http://www.schoolbordportaal.nl
- Coetsier, N., Kok, R. and Kral, M. (2009).
Zelfstandig leren rekenen met het digibord. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Faculteit Educatie.
- Reed, H. and Wijers, M. (2009).
Digibord in de reken/wiskundeles. Inzet van het digibord als katalysator voor de begripsvorming. Volgens Bartjens.
- Reed, H., Wijers, M., Drijvers, P., Jonker, V. and Van Galen, F. (2009).
Het digitale schoolbord als katalysator voor begripsontwikkeling bij rekenen-wiskunde. Zoetermeer/Utrecht: Kennisnet/Freudenthal instituut.
- Van Galen, F. and Buter, A. (1997).
Computer tasks and class discussion in mathematics. Panama-Post. Tijdschrift voor nascholing en onderzoek van het reken-wiskundeonderwijs, 16, 11-18.
Versies van dit document
- 20080623, wikiteam