Educatief ontwerp

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

Eigenlijk is alles wat de leraar bedenkt en ontwerpt als voorbereiding op zijn lessen, een educatief ontwerp. Er bestaat een ruim scala aan educatieve ontwerpen, van klein naar groot.

Voorbeelden van een ‘klein’ educatief ontwerp zijn een les volgens de handleiding van de methode voorbereiden (maar uiteraard wel aangepast aan de groep waarvoor de les bestemd is) of consequent de tientallen in getallen met een andere kleur op het bord schrijven dan de eenheden (wanneer de structuur voor de getallen tot honderd aan de orde is).

Het maken van een werkblad voor de kinderen geïnspireerd door de actualiteit van gisteren, een praatplaat ontwerpen voor groep 3 of het zelf ontwerpen van een oefenspel voor de tafels in groep 4 vraagt al meer van de creativiteit en reflectief vermogen van de leraar (de ontwerper). Het opzetten van een thema rondom communicatie in groep 3 gedurende de komende maand vraagt doordenking van leerlijnen en een vakoverstijgende kijk op onderwijs. Een dergelijk thema kan een voorbeeld zijn van een ‘groot’ educatief ontwerp. Een verhalend ontwerp is een mooi voorbeeld van een educatief ontwerp.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE