Verdelingsdeling

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

Er zijn twee soorten verdelingen: de verdelingsdeling en de verhoudingsdeling. Bij een verdelingsdeling gaat het om verdelen of uitdelen. De verdelingsdeling is een wijze van delen die zich van een verhoudingsdeling onderscheidt doordat de handelingen en het denken daarbij anders verlopen dan bij een verhoudingsdeling. Het onderscheid tussen de verdelingsdeling en de verhoudingsdeling komt dan ook het meest tot uitdrukking, wanneer het delen plaatsvindt binnen een contextsituatie.


Afbeelding:Verdelingsdeling.gif

Drie kinderen moeten onder elkaar 12 knikkers verdelen. Hoeveel knikkers krijgt ieder kind?

Hoe vindt deze verdeling plaats, wanneer men deze op concreet niveau zou laten uitvoeren? Schematisch kan deze verdeling als volgt in beeld worden gebracht:


Iedere knikker wordt achtereenvolgens steeds aan het volgende kind toegekend. Het uiteindelijke antwoord op de vraag is de hoeveelheid te bepalen van ieder deel.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE