Wat was ook alweer een Wurl? De snelle wereld van de informatietechnologie staat bol van de afkortingen, die soms nog sneller gaan dan komen. Han Hermsen legt uit wat een Wurl ook alweer is en tipt hoe u op internet een grafische rekenmachine kunt vinden.

Wat was ook weer een Wurl?

Na twee afleveringen van de Nieuwe Wiskrant zonder Wurl wordt de rubriek nu hervat. Voldoende reden om nog eens uit te leggen waar Wurl voor staat en wat in deze rubriek de bedoeling is. Omdat het Web daarbij een rol speelt, wordt ook nog eens op een rijtje gezet wat dat Web zoal te bieden heeft. De echte Wurl `een gr op het Web' zit in de staart. Al ingewijden kunnen daar nu meteen naar toe.

Wurls gaat over Pages van het World Wide Web, kortweg het Web, die interessant kunnen zijn voor het wiskundeonderwijs. Er wordt vooral aandacht geschonken aan interactieve gebruiksmogelijkheden voor leerlingen in de wiskundeles. Dit in de wetenschap dat dat nu nog niet zo maar overal kan, maar met de verwachting dat dat snel zal gaan veranderen. Ja, zelfs een revolutie teweeg kan brengen op het terrein van een werkelijk brede toepassing van informatietechnologie in het onderwijs. Iets wat je niet kan zeggen over het huidige computergebruik in de klas. Nu al weten wat straks in de les mogelijk is: daar gaan Wurls over.

Wiskunde urls!

De W in Wurls slaat dus vooral op Wiskunde(onderwijs) en een beetje op het Web. Maar waar komt url vandaan?

Een url (universal resource locator) is de naam van een informatiedienst op het Internet. Bijvoorbeeld:

http://www.fi.ruu.nl/wisweb

Begint die naam met http:// dan is het de url van een Page van het Web, de populairste informatiedienst van het Internet. Er zijn ook andere, minder bekende, diensten, bijvoorbeeld ftp://...., die hier buiten beschouwing blijven. Web urls duiken regelmatig op in de pers, dus ook in de Nieuwe Wiskrant.

De voorbeeld url hierboven verwijst naar het wisweb, onderdeel van de Pages die beschikbaar zijn op de Web Server van het Freudenthal Instituut. Een Web Server is een op het Internet aangesloten computer waarop de Web Pages van een informatieaanbieder staan. Aan een url kan vaak al heel wat worden afgelezen. Het FI is onderdeel van de Universiteit Utrecht (ruu) in Nederland (nl).

De eerste pagina, de `Home Page' van het FI, heeft de url: www.fi.ruu.nl/

De benaming van de Page van het onderdeel `wisweb' staat er niet meer achter. Omdat we toch alleen kijken naar Web pages, wordt de http:// die er eigenlijk vóór moet, voortaan weggelaten.

Wat het Web is en biedt

Het Web bestaat uit Pages die je in een zogenaamde Web Browser (Netscape of Internet Explorer) op je computer kunt bekijken (zie voorbeeld in figuur 1).

fig 1 Fragment van Web Page van Museum Of Modern Art New York: http://www.moma.org/

Voorwaarde is wel dat de computer met het Internet in verbinding staat. Dat kan via een vaste verbinding buiten de privésfeer, of thuis via een telefoonverbinding met een Internet provider (de kabelmaatschappijen komen er aan).Web Surfen is het al muisklikkend van de ene naar de andere Web Page zwerven. Door op bepaalde plekken (knopjes, onderstreepte tekst) te klikken met de muis, kun je naar een andere Web Page toe. Op dezelfde Web Server of op eentje elders in de wereld. Dat hangt af van de url die achter een Klikplek schuil gaat. Een url kan worden ingetikt, waardoor je in één klap op de Page in kwestie terecht kan komen, waarna weer verder geklikt kan worden.

Wat staat er zoal op Web Pages?

fig 2 Een stukje van het telefoonboek op het Web: www.telefoongids.ptt-telecom.nl

Via een Web Page kan je nu zelf doen wat tot voor kort het privilege was van een telefonist(e) van 06 8008. Dit soort Pages leveren een bediening op afstand op van een informatiesysteem op een computer van de informatieleverancier.

Meer is er niet op het Web te vinden. Maar is dit niet al genoeg zo?

GR en Web

Een Web url om programmaatjes voor de van TI83 te downloaden is: www.ti.com/calc/docs/arch.htm

Na twee maal `download' - eerst van het Web naar je computer, dan van je computer naar de gr - kun je er mee aan de slag. Het Web wordt gebruikt als distributiemedium van software. Meestal bestemd voor computers. In dit geval voor een programmeerbare grafische calculator. Dit bracht me op het idee eens te bekijken of er een grafische rekenmachine als Java Applet op het Web te vinden is.

Die is er: delta.is.tcu.edu/~rhuang/gc/gc.html.

fig 3 Een GR op het Web

Een student van Texas Christian University maakte hem `in memorial of those vacious days in my life'.

Zinvol of niet?

De gr is, naast de gewone calculator, een it- hulpmiddel dat makkelijk in het wiskundecurriculum kan worden geïntegreerd. Je steekt hem in je zak en de prijs is nauwelijks een belemmering om hem verplicht te stellen. Bij computergebruik in de wiskundeles ligt dat wat minder eenvoudig. De kracht van de gr is meteen zijn zwakte: je kunt er alleen mee gr 'en (bij geavanceerdere modellen is ook computeralgebra present). Voor andere dingen is toch weer een computer nodig. Veronderstel nu even dat een, eventueel draagbare, computer waarmee je het Web op kunt, zeer goedkoop wordt en de aansluitingen daarvoor ook, dan zijn er veel minder obstakels voor breed gebruik in het onderwijs. En dat zal gaan gebeuren. Vraag zou op dat moment kunnen worden: is het mogelijk om op zo'n computer te gr 'en? Die is hier inmiddels positief beantwoord.

 

Han Hermsen, Freudenthal Instituut, han@fi.ruu.nl