Grote Rekendag op de Langewieke in Dedemsvaart

Vrijdag stond de hele school in het teken van het rekenonderwijs.
Het thema van dit jaar was "Turven, tellen, tekenen".

In de onderbouwgroepen is men de hele week al in groepjes bezig geweest om allerlei materialen waar kinderen mee te maken hebben te tellen. Dit waren pantoffels, speeltjes, foto's enz. Kinderen tekenden uit elke categorie één voorbeeld. Daarna moesten ze per categorie het aantal tellen. Op de tekening werd dan het aantal streepjes erbij gezet.
De kinderen die al verschillende cijfers kenden, mochten er ook een getal bijzetten.

In de middenbouw waren er een groot aantal spelletjes uitgezet. Alle kinderen gingen in groepjes deze spelletjes doen en moesten daarbij de score die gehaald werd tellen en turven.
In een aantal groepen werden er ook proefjes gedaan, waar de resultaten van geteld moesten worden. Naderhand werden al de resultaten samen geturfd. Vanuit deze totalen zijn er ten slotte grafieken gemaakt. Het werd de kinderen duidelijk dat dit op meerdere manieren kan.

In de bovenbouw hebben de kinderen samen een uitgebreide vragenlijst gemaakt over allerlei onderwerpen. Iedere leerling heeft daarna de vragenlijst ingevuld.
Daarna kregen de kinderen per groepje steeds één van de vragen om te verwerken.
Er moest eerst weer geturfd worden. Daarna werden de resultaten in mooie tabellen uitgewerkt.
De kinderen kwamen erachter dat je door middel van een tabel of grafiek in één oogopslag kunt zien hoe de klas over verschillende onderwerpen denkt, of hoeveel kinderen wel of geen computer in huis hebben, of op welke sporten kinderen zitten. De resultaten werden ten slotte met de kinderen besproken.

Het was net als vorig jaar was het weer een hele leuke dag waarin de kinderen veel geleerd hebben. "De Langewieke" zal dan ook het komende jaar weer deel gaan nemen aan de Grote Rekendag.