Grote Rekendag op de Nieuwe Kring in Diemen


Verslag: Frans van Galen (Freudenthal Instituut)

De hele school deed mee aan de Grote Rekendag, maar ik heb vooral bij de kleuters gekeken. In de eerste groep waar ik binnenloop, is de leerkracht net het verhaal van meneer Spaarman aan het vertellen. De kinderen weten wel oplossingen voor zijn probleem: je kunt op de doos schrijven wat er inzit, en als je niet kunt schijven, kun je het tekenen. Juf weet een kast die er net zo uitziet als die van meneer Spaarman en neemt de klas mee naar het magazijn. Het hok is zo klein dat er steeds maar zes kinderen naar binnen kunnen. Kinderen komen hier natuurlijk nooit; ze vinden het spannend.

Terug in de klas gaan de kinderen in groepjes van twee een tentoonstelling maken. Ze mogen zelf kiezen welke dingen ze willen gebruiken.

In de andere twee onderbouwgroepen is eerder deze week al heel wat gedaan rond het thema verzamelen. Ik zie lijstjes in woorden ('kofiesetaparat 1, laaden 4'), tekeningen met getallen en grafieken.

En verder zie ik overal op kasten en tafels verzamelingen uitgestald. De hele inventaris van het speelhuis is gesorteerd, de beren zijn gesorteerd in wit, geel en bruin, en alle poppenkastpoppen zijn geordend en geteld.

Het thema van de Grote Rekendag sloot nauw aan op wat toch al een belangrijk onderwerp is in de kleutergroepen: ordenen en tellen. Je ziet ook steeds kinderen dit soort dingen al uit zichzelf doen. Toen bijvoorbeeld de juf van de eerste groep het plaatje van de kast uit het verhaal liet zien, werden de dozen door een paar kinderen direct geteld. Niet altijd correct, een van de meisjes kwam tot ergens in de twintig bij negentien dozen, maar dat leverde meteen commentaar van een ander kind: 'Je telt veel te snel'.
Het verhaal van meneer Spaarman bleek een mooie aanleiding om aan tellen en ordenen een bijzondere plaats te geven. Een van de leerkrachten had overigens een ander verhaal gebruikt als inleiding, over een jongen met een broek die gewassen moet worden. Al zijn zakken zitten vol; wat moet er met al die spullen?

In de middengroepen zag ik kinderen fanatiek met de proefjes bezig, en in de bovenbouwgroepen bleek het kiezen van de vragen die mee mochten doen in het onderzoekje een heel serieuze aangelegenheid.
De Grote Rekendag was een bijzondere dag op de Nieuwe Kring.