Tegelpatronen

Tegelpatronen

BedieningInfo
Ontwerp tegeltjes waarmee je het hele vlak vol kunt leggen.

[ opdracht 1 ] - [ opdracht 2 ] - [ opdracht 3 ] - [ opdracht 4 ] - [ opdracht 5 ]

Opdracht 1: even oefenen

Met het programmaatje hierboven kun je tegelvloertjes maken. Leg het tegeltje maar neer waar je het hebben wilt. Je kunt de tegel draaien en je kunt ook tegels maken van een andere kleur.

Het leukste is dat je zelf tegels kunt ontwerpen. Als je het probeert zul je merken dat er tegeltjes zijn die netjes aan elkaar passen, en tegeltjes die nooit helemaal passen.

Rechthoekjes passen altijd netjes aan elkaar, kijk maar:

plaatje 1  of: plaatje 2

Met het gekke figuurtje van hieronder kun je mooie vormen maken, maar de tegeltjes passen nooit helemaal. Ja, als je ook nog een vierkantje mocht gebruiken zou je wel een mooi vloertje kunnen maken, maar met die gekke vorm alleen, daar lukt het niet mee.
plaatje 3   plaatje 4

Wat denk je van de plus-tegel hieronder? Zulke tegels passen wel netjes aan elkaar, want je kunt met alleen maar plus-tegels een heel vloertje maken. Probeer het maar.

plaatje 5

Opdracht:

Bedenk tegels die netjes aan elkaar passen. Dat betekent dat je met alleen die ene soort een heel vloertje kunt volleggen. Teken de vorm van de tegel na op ruitjespapier. Je hoeft niet het hele vloertje te tekenen, alleen die ene tegel.

© wisweb.nl 2003 - 2012