[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 27-2, december 2007

Een kerstster van karton

H. Hietbrink

In de donkere dagen voor Kerst geen wiskunde? Niet als het aan Henk Hietbrink ligt. Zelfs twijfel of u een zeven- of een negenpuntige kerstster wil maken, hoeft u niet meer van creatieve uitspattingen te weerhouden. In dit artikel leert u hoe u de bijbehorende bouwplaat kunt doorrekenen (PDF).

De PageRank van Google: de grootste matrixberekening ooit

J. Brandts

Googlen, googlede, gegoocheld? Vrijwel iedereen heeft wel eens met verbazing naar het scherm gestaard wanneer Google het voor elkaar kreeg om binnen een paar tellen het hele web te doorzoeken naar, bijvoorbeeld, de juiste spelling van het werkwoord in het Nederlands. Jan Brandts ontsluiert de geheimen van Google, behalve de a... (PDF)

Medisch rekenen

S. Kemme

Wat staat je te wachten als je aan de hbo-v opleiding het verplichte vak Medisch Rekenen tegenkomt? Voor de toets moet je straks een 10 zien te halen! Weet je na je mbo- of havo-opleiding nog wel genoeg van rekenen om dit vak met succes te kunnen afsluiten? Sieb Kemme verplaatste zich in de rol van aankomend student en probeert een 10 te halen met behulp van de vmbo-schoolwiskunde (PDF).

Black-Scholes op de TI-83

W. de Goede

Een van de plenaire lezingen op NWD 2007 ging over de Black-Scholes formule waarmee de waarde van opties op aandelen bepaald kan worden. De lezing werd door velen als bijzonder ingewikkeld ervaren, maar Wout de Goede herinnerde zich dat hij van diezelfde formule lesmateriaal had gemaakt inclusief simulaties op de TI-83 (PDF).

Applet en context als krachtige combinatie

S. van Gisbergen, P. Boon, M. Doorman & P. Drijvers

Een leerarrangement voor het ontwikkelen van een veelzijdig functiebegrip met contextrijke opdrachten en het applet Algebrapijlen is uitgevoerd in een experiment in een tweede klas havo/vwo. In dit artikel beschrijven de auteurs de krachtige combinatie van applet en context (PDF).

Door de bomen het bos leren zien

F. van Nes

Onlangs verscheen het boek Op een blauwe dag geboren van Daniel Tammet. Binnen het FI is toen een mail verstuurd waarin diverse interviews met Tammet aangekondigd werden. Reden om de verzendster te vragen een boekbespreking te maken. Maar het werd meer: in dit artikel bespreekt Fenna van Nes niet alleen het boek, maar koppelt de inhoud tevens aan haar eigen onderzoek (PDF).

Breuksplitsing, het hoe en waarom

P.W.H. Lemmens

Breuksplitsen, dat kwam je tegen als je op een slimme manier primitieven moest bepalen. Maar hoe ging het ook al weer? Piet Lemmens frist het geheugen op met drie berekeningsmethoden en drie bewijzen (PDF).

‘Gewoon een leuke les’

M. Kriellaars

In de rubriek ‘gewoon een leuke les’ is er plaats voor die briljante pareltjes die iedere docent wel eens meemaakt. Zo’n les waar je nog weken van kunt nagenieten. Zelfs hier kan de klimaatverandering roet in het eten gooien; het is afwachten of Marion Kriellaars nog vaak les in de sneeuw zal geven... (PDF)

Wat te bewijzen is (39)

M. Kindt

De grafische rekenmachine: de ene docent reageert er met afschuw op, de ander loopt ermee weg. Voor wie nog niet overtuigd is: tekenen met formules... (PDF)

Boekbespreking

J. Daems

Het mysterie van Pythagoras, van Jan Helmer (PDF).

De gemerkte liniaal en enkele klassieke constructieproblemen

D. Klingens

Dick Klingens laat in dit artikel zien dat een aantal onmogelijke constructies met passer en blanco liniaal wel kunnen als je twee streepjes op de liniaal zet (PDF).

Goed nieuws uit het oosten...

T. Goris

In oktober reisde een kleurrijk gezelschap naar Isfahan, Iran, om een dialoog in twee universele talen op te starten en te intensiveren. Engels? Farsi? Nee. Veel universeler: Kunst en Wiskunde. Tom Goris doet verslag en hoopt op een bescheiden aanvaring met uw (voor)oordelen... (PDF)

Geachte redactie...

Ingezonden reactie (PDF).

[an error occurred while processing this directive]