[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 28-2, december 2008

Het juiste gevoel

A. van Leendert

Stel, je hebt een brailleleerling in je klas. Hoe kun je die helpen bij het leren van wiskunde? Kun je grafieken en formules voelbaar maken? Annemiek van Leendert onderzoekt en beschrijft hoe je dat kunt doen (PDF).

Boekbespreking

L. van den Broek & S. Tijs (PDF)

Radboud Universiteit Wiskundetoernooi 2008 & Kölner Mathematik Turnier 2008

D. Coumans, M. Dekkers, K. Landsman & M. Lippert

Ieder jaar organiseert de opleiding wiskunde van de Radboud Universiteit te Nijmegen het Wiskundetoernooi. Dit jaar werd het toernooi voor het eerst ook simultaan in Keulen gehouden. De toernooidirectie Dion Coumans en Mirte Dekkers, samen met Klaas Landsman, berichten uit Nijmegen. Matthias Lippert berichtet aus Köln (PDF).

De wiskunde van poker

E. van Lit

Nog meer speltheorie, maar van een geheel ander kaliber. Is poker een gok- of een behendigheidsspel? In een reeks van artikelen gaat Eric van Lit de lezer in ieder geval behendiger maken in de wiskundige benadering. In dit artikel wordt berekend hoe vaak alle pokerhanden voorkomen (PDF).

Wat te bewijzen is (43)

M. Kindt

In de geschiedenis van de wiskunde heeft de cirkel ongetwijfeld de primeur waar het om het begrip raaklijn gaat. Euclides stelde al: Men zegt dat een rechte lijn een cirkel raakt, als die lijn, de cirkel ontmoetende, bij verlenging de cirkel niet snijdt (PDF).

Wiskunde op het digibord

M. van Ast

Michel van Ast onderzoekt of er sprake kan zijn van een aparte digiborddidactiek. Als die er niet is, en het digibord oude wijn in nieuwe zakken is, dan is de voorlopige conclusie dat die zakken wel heel erg didactiekversterkend zijn. Op de komende NWD toont Michel zich een ‘wijnkenner’ (PDF).

Bewijzen voor de irrationaliteit van «math xmlns=¨http://www.w3.org/1998/Math/MathML¨»«msqrt»«mn»2«/mn»«/msqrt»«/math»

P.W.H. Lemmens

Piet Lemmens heeft officiëel afscheid genomen van het Mathematisch Instituut, maar is inmiddels als gastdocent weer aan het werk. Bij het opruimen van zijn werkkamer komt hij zoveel inspiratiebronnen tegen dat u voorlopig in iedere Wiskrant een bijdrage van Piet zult aantreffen (PDF).

Onzichtbare wiskunde in een autonavigatiesysteem

J.N.E. Bos

Bij de wiskunde van het navigatiesysteem denkt vrijwel iederen meteen aan GPS en bolmeetkunde. Maar er zijn nog veel meer wiskundige aspecten. Jurjen Bos navigeert ons door de onzichtbare wiskunde in een autonavigatiesysteem (PDF).

Het dataparadijs

T. Goris

Dit jaar wordt voor de tiende keer de Radio 2 Top 2000 uitgezonden tussen Kerst en Oud en Nieuw. Vorig jaar is er door een groot aantal stemmers een enquête ingevuld, zodat er, in combinatie met de bijna twee miljoen stemmen, een prachtige database ontstaan is. Tom Goris is de rekenmeester van de Top 2000 en berekent meer dan alleen een lijst van 2000 platen... (PDF)

De Alympiade en wiskunde B-dag van het Berlage Lyceum te Amsterdam - een fotoverslag (PDF)

Gewoon een leuke les

P. de Boer

In de rubriek ‘gewoon een leuke les’ is er plaats voor die briljante pareltjes die iedere docent wel eens (mee)maakt. Deze keer een idee het onderwerp vergroten in een wedstrijdvorm aan te bieden. Het idee is afkomstig van Patrick de Boer (PDF).

Benfords logaritmische distributie van cijfers

S.A.M. van der Salm

Wanneer je van een grote hoeveelheid getallen of data het eerste cijfer neemt, dan zou je kunnen denken dat je dan even vaak een 1, als een 2, als een 3 enzovoort tegenkomt. Maar net als bij de beginletters van woorden blijkt dat niet zo te zijn. Simon van der Salm legt uit hoe de begincijfers van getallen verdeeld zijn en wat je aan die kennis hebt (PDF).

[an error occurred while processing this directive]