[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 21-4, juni 2002

VMBO BB-examens: van wiskunde toetsen naar leerlingen toetsen …?!

Anders Vink

Op 15 mei jl. vond het tweede pilot-examen voor de basis beroepsgerichte leerweg plaats. Het eerste pilot-examen deed nogal wat stof opwaaien. Anders Vink analyseert dit examen nader. (PDF).

Nederland nummer 1, maar buiten mededinging

Kees Lagerwaard en Gerben van Lent

In een eerdere Nieuwe Wiskrant beschreven de auteurs wat het Programme for International Student Assessment, kortweg pisa, inhield. In december 2002 zijn de resultaten internationaal gepubliceerd. In dit artikel leggen zij uit hoe de resultaten bepaald zijn. (PDF).

Paniek bij de buren

Eva Jablonka en Tom Goris

In de Nederlandse media is nauwelijks aandacht aan PISA besteed. Bij de oosterburen ligt dat anders. Maar die zijn dan ook duidelijk niet op een virtuele eerste plaats geëindigd. Integendeel. De Pisa Panik in kaart gebracht. (PDF).

Boekbespreking

Sieb Kemme

Een bespreking van de dissertatie van Barbara van Amerom: Reinvention of early algebra door Sieb Kemme. (PDF).

Wat te bewijzen is (17)

M. Kindt

Vier punten met zo min mogelijk 'touw' verbinden. Knoop je dan die vier touwen in één knooppunt samen, of is er een betere oplossing? Martin Kindt bewijst dat een Steiner-net met twee knooppunten gunstiger is.(PDF).

Het modelleren van de Eurodiffusie

Ger Koole

Sinds 1 januari jl. zijn wij allen getuige van een uniek experiment: de Eurodiffusie. Een groep wiskundigen heeft zich een week lang over de vraag gebogen hoe snel de muntjes zullen mengen. (PDF).

Grote geesten

Marjolein Kool

Onlangs was de film 'A beautiful mind' over het leven van Nobelprijswinnaar John Nash een groot succes. En er verscheen een biografie in romanvorm over Galois. Marjolein Kool ging naar de film en las het boek. (PDF).

Een bouwput tijdens de wiskundeles

Ineke Koekkoek

Als omscholend docente Engels kwam Ineke Koekkoek in het kader van het schoolpracticum van de lerarenopleiding op roc Utrecht terecht. Alle lessen waren gerelateerd aan één onderwerp: de bouwput. Een verslag waaruit blijkt dat zowel docente als de deelnemers veel geleerd hebben. (PDF).

Op zoek naar de zuinigste rit

Aad Goddijn en Danny Dullens

Onlangs hebben veel leerlingen zich gebogen over het jeep-probleem tijdens de Wiskunde B-dag. Aad Goddijn en Danny Dullens gaan nog een stap verder. Niet alleen op zoek naar de zuinigste rit, maar ook naar het bewijs van de zuinigste rit. (PDF).

Boekbespreking

Sieb Kemme

Een bespreking van de dissertatie van Mieke van Groenestijn: A Gateway to Numeracy, A Study of Numeracy in Adult Basic Education door Sieb Kemme. (PDF).

Wiskundeonderwijs in de Filippijnen: een braakliggend terrein

Dédé de Haan

Scholen zo groot als hele dorpen, klassen van zestig leerlingen: het komt voor op de Filippijnen. En voornamelijk hoorcolleges, ook op middelbare scholen. Dédé de Haan verricht pionierswerk en vertelt. (PDF).

Boekbespreking

Tom Goris

Tom Goris bespreekt het boek Over sneeuwvlokken en zebrastrepen van Ian Stewart. (PDF).

Wiskunde Scholen Prijs – een nieuw initiatief

Heleen Verhage

Dit voorjaar werd voor het eerst de Wiskunde Scholen Prijs uitgereikt. Doel van deze prijs is om scholen te stimuleren met hun sterke punten op het gebied van wiskundeonderwijs naar buiten te treden. (PDF).

Wiskunde als onderzoeksonderwerp voor scholieren

Gerda Haisma

Eind maart was de finale van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers. Gerda Haisma gaat in op een winnende inzending waarin wiskunde een grote rol vervult. (PDF).

[an error occurred while processing this directive]